Sisältömarkkinointi – mitä ja miksi?

Sisältömarkkinointi on yksi modernin markkinointistrategian kulmakivistä, jonka taitajat erottuvat kilpailijoista ja luovat merkityksellisiä suhteita asiakkaisiinsa. Sen menestysresepti on varsin yksinkertainen – tarjota kohdeyleisölle arvokasta ja relevanttia sisältöä, joka houkuttelee, herättää tunteita ja sitouttaa. Sisältömarkkinoinnin avulla organisaatiot rakentavat brändinäkyvyyttä, uskottavuutta ja asiakasuskollisuutta, mutta myös konkreettisia tuloksia kuten liidejä ja suoraa myyntiä. Olipa kyseessä sitten blogikirjoitukset, sosiaalisen median päivitykset tai sähköpostikampanjat, sisältömarkkinointi on tehokas tapa rakentaa vahvoja ja pitkäaikaisia asiakassuhteita.

Sisältömarkkinoinnin juurilla – Case Merrill Lynch (1948)

Sisältömarkkinointi on ollut kohdeyleisöään ymmärtävien markkinoijien työkalupakissa jo kauan ennen kuin se terminä keksittiin. Yksi klassinen ja uraauurtava esimerkki arvoa tuottavan sisällön merkityksestä sijoittuu 1940-luvun Yhdysvaltoihin laman jälkimaininkeihin.

Finanssialan yritys Merrill Lynch oli haastavassa tilanteessa, sillä kuluttajien usko rahoitusmarkkinoihin oli horjunut ja taloudelliset huolet elivät kansalaisissa syvään juurtuneina. Oli vuosi 1948 ja Merrill Lynchin mainonnasta vastannut Louis Engel sai tehtäväkseen suunnitella koko sivun mainoksen arvostettuun New York Times -lehteen.

Tavanomaisen mainoksen sijaan Engel valitsi ilmoitukseen poikkeavan – ja hätkähdyttävän rohkean – tulokulman tuottaen “mainokseen” melkein 6500 sanan pituisen tekstin aiheena:

”Mitä kaikkien tulisi tietää…
… tästä osake -ja velkakirjabisneksestä”

Mainos-sana on yllä lainausmerkeissä, koska ilmoitus ei ollut myyvä. Sen sijaan ilmoituksen sävy oli opettava, se avasi vaikeita termejä ja rahoitusmarkkinoiden logiikkaa kansankielellä. Tehden monimutkaiselta vaikuttavaa alaa ymmärrettäväksi, riisuen samalla alaan liitettyjä ennakkoluuloja ja pelkoja.

Kannattiko rohkea peliliike?

Javisst. Merrill Lynch sai tämän mainoksen ansiosta vuosien varrella yli 3 miljoonaa yhteydenottoa ja sen versioita ajettiin ulos eri medioissa 1960-luvun puoliväliin asti. Tarinasta voi ammentaa mm. nämä arvokkaat opit.

Opetus 1: Palvele ennen kuin myyt.

Asiakassuhde – kuten muutkin suhteet – edellyttää luottamusta. Luottamusta taas rakentaa parhaiten tarjoamalla potentiaaliselle asiakkaalle arvoa esimerkiksi hyödyllisen tiedon muodossa.

Opetus 2: Ole ymmärrettävä ja selkeä.

Asiakas arvostaa myös selkeyttä, sillä kukapa haluaisi ostaa jotain, jonka sisältö, mahdollisuudet ja riskit ovat hähmäisiä. Oli kyseessä sitten pankki, remontointiyritys, hammaslääkäriasema tai ihonhoitotuote, kannattaa tuotteen tai palvelun sisältö, prosessi ja hyödyt viestiä ymmärrettävästi ja kohdeyleisön tarpeet mielessään.

Entä mitä kaikkien tulisi tietää sisältömarkkinoinnista?

Sisältömarkkinointi vastaa ihmisen perustavanlaatuiseen tarpeeseen oppia uutta, inspiroitua ja kokea erilaisia tunnetiloja ilosta liikutukseen. Sisältömarkkinoinnin tarkoitus on tarjota asiakkaalle jotain, mitä hän arvostaa – fokuksen ollessa tiukasti asiakkaan tarpeissa.

Kohtaamalla yrityksen digitaalisissa kanavissa asiakas muodostaa suhdetta yritykseen vähitellen. Samalla hän voi edetä ostopolullaan tietoisuudesta kiinnostukseen, heräävästä ostohalusta ostopäätökseen.

Ajatuksella toteutettu markkinointi- ja sisältösuunnitelma pyrkiikin tarjoamaan sopivia sisältöjä ostopolun kaikkiin eri vaiheisiin.

Mitkä ovat sisältömarkkinoinnin tärkeimpiä hyötyjä?

#1  Sisällöt ovat väsymättömiä myyjiä

Kattava, tavoitteellinen ja hakukoneystävällinen sisällöntuotanto tukee myyntitiimiä keräämällä jatkuvasti uusia liidejä – ympäri vuoden ja vuorokauden. Ne voivat myös helpottaa myyjien tonttia, koska asiakkaalle on jo rakentunut suhde yritykseen.

#2  Asiakkaan top-of-mind

Aktiivinen ja laadukas sisällöntuotanto pitää yllä kohdeyleisön muistijälkiä, ja monikanavainen viestintä tehostaa vaikutusta entisestään. Kun tarve ja ostopäätös tulevat potentiaaliselle asiakkaalle ajankohtaiseksi, on aktiivisesti viestinyt yritys todennäköisemmin mukana asiakkaan harkintajoukossa.

#3  Sisältömarkkinointi ei edellytä suurta mediabudjettia

Sisältömarkkinointi ja orgaaninen näkyvyys eivät edellytä runsasta mediabudjettia. Laadukas ja kiinnostava sisältö voi ampaista viraaliksi jopa ilman minkäänlaista maksetun mainonnan vetoapua. Sisältömarkkinointi ja sisällöntuotanto eivät kuitenkaan ole ilmaisia markkinoinnin taikakaluja, sillä laadukas sisällöntuotanto edellyttää ajallisia – ja mahdollisesti myös rahallisia – resursseja. Tulokset voivat kuitenkin yllättää erittäin positiivisesti, sillä laadukas sisältö voi kerätä potentiaalista verkkosivuliikennettä ja arvokkaita liidejä vuosi toisensa jälkeen.

#4  Ajansäästö rutiininomaisissa palvelutilanteissa

Toistuvatko asiakkaiden yhteydenotoissa usein samat aiheet ja kysymykset? Tarjoamalla niihin täsmävastaukset verkkosivujen ja viestintäkanavien kautta asiakas voi löytää tarvitsemansa tiedon oma-aloitteisesti ja yritys säästää asiakaspalvelunsa resursseja.

#5  Näkyvyys hakukoneissa

Hakukoneoptimoitu sisällöntuotanto on yritykselle arvokas tapa lunastaa parempia sijoituksia hakukoneissa. Hyvä orgaaninen hakukonenäkyvyys voikin auttaa vähentämään omaa mediabudjettia pitkässä juoksussa – liidien määrästä tinkimättä.

#6  Mitattavuus

Hyvä uutinen markkinoivan yrityksen kannalta on, että sisältöjen tehoa voidaan mitata ja analysoida. Analytiikan tiedot auttavat myös kehittämään sisällöntuotantoa edelleen: se mikä toimii, ansaitsee lisäpanostuksia.

#7  Kohdeyleisön tarpeiden ja toiveiden kaikuluotaus

Sisältömarkkinointi ja vuorovaikutus somekanavissa tarjoavat loistavan mahdollisuuden oppia tuntemaan nykyisiä ja potentiaalisia asiakkaita entistä paremmin. Somessa kannattaakin virittäytyä kohdeyleisön pulssille: Mitkä asiat kohderyhmiä kiinnostavat? Mikä mahdollisesti jarruttaa ostopäätöksen tekoa? Onko nykyisissä tuotteissa tai palveluissa tärkeitä kehityskohtia? Puuttuuko markkinoilta täsmällinen ratkaisu kohdeyleisön spesifiin ongelmaan?

Koska sisältömarkkinoinnin hyödyt ovat selvät, on jokaisen yrityksen hyvä pohtia, kuinka se liittyisi luontevasti osaksi omaa työarkea. Jos sisällöntuotanto takkuaa esimerkiksi ajanpuutteen vuoksi, voi ulkopuolinen sisällöntuotannon kumppani tarjota tilanteeseen toimivan ja tehokkaan ratkaisun.

Jos kaipaatte yrityksenne sisältömarkkinointiin lisäkäsiä, ota yhteyttä ja keskustellaan lisää!

Essi Lehtimäki

Essi on yritysteksteihin ja sisällöntuotantoon erikoistunut ammattikirjoittaja, jonka erityisosaamista ovat asioiden tarinallistaminen sekä asiakkaiden erityisosaamisen sanallistaminen.

050 540 0099

essi.lehtimaki@gemme.fi

Seuraava
Seuraava

Sisällöntuottaja talon ulkopuolelta – miten yritys voi hyötyä sisällöntuotannon ulkoistamisesta?